Brevet från Amerika

Brevet från Amerika

Gustav och Albert var två bröder som bodde hemma hos föräldrarna på deras torp i byn Slageryd i Bäckaby socken på det småländska höglandet. Gustav var född 1885 och Albert 1887. De var nummer sex och sju i en syskonskara på sammanlagt åtta barn. Fadern var skräddaren Johannes Magnus Petersson och sönerna idkade tidvis samma näring.

De båda bröderna såg ingen framtid i Sverige. De ägde inte någon egen mark eller gård och när det gällde lantbruk var alternativet att vara dräng någonstans. Liksom många andra unga människor i Sverige vid denna tid såg de istället möjligheterna i det nya landet i väster: Amerika. 20 år gammal tog Gustav det stora steget och utvandrade på hösten 1905. Knappt ett år senare följde Albert efter, det var tre veckor före hans 19-årsdag.

Varken Gustav eller Albert hade gjort militärtjänstgöringen när de tog ut flyttattest hos prästen Johansson i Bäckaby. En ogift och hemmavarande dotter till prästen frågade pappan Johannes om inte sönerna borde försvara sitt fädernesland. ”Då blev jag arg”, sa han. ”De har inget fädernesland att försvara. De har inte ens en bit mark under sina fötter som de kan säga att detta är mitt. De har inget att försvara”. Då sade prästen för att mjuka upp det hela ”att Gustav hade särskilt goda betyg i skolan”. ”Det var en nyhet”, sa Johannes, ”det har jag aldrig hört förut”. Gustav tyckte det var en förfärligt dålig skola i Bäckaby. Han tyckte att det var den sämsta i Sverige! ”Vi fick inte lära oss de fyra räknesätten riktigt”. När de kom till Amerika fick de ta lektioner i skolan och nästan skämmas, berättade de. Skolbarnen kunde mycket mer än dem.

De båda bröderna bosatte sig så småningom i Hillside i Montana, USA. Gustav och Albert drev till en början ett gemensamt lantbruk. De berättade att en gång hemsöktes de av boskapstjuvar som tog alla deras djur mitt framför ögonen på dem. Det var hästar och kor och allt annat som det var någon storlek på. De satt inne i huset och var glada att tjuvarna inte kom in till dem. Det var ingenting de kunde göra åt det.

Både Gustav och Albert kom på besök till Sverige år 1913. Detta förevigades med ett fotografi med syskon och de gamla föräldrarna samlade utanför föräldrahemmet.

Gustav tog sig namnet Sundell och han levde fram till 1952. Han fick två barn med sin maka Agnes. Hans gravsten finns fotograferad här.

Albert tog sig namnet Johnson i USA och dog i Hillside 61, 74 år gammal. Han var gift med Lydia och de fick tre barn. Hans gravsten finns fotograferad här.

Gustav (till vänster) och Albert hemma i Sverige 1913.

Brevet från Albert 1920

Älskade Föräldrar. Må så godt. Jag har länge tänkt skriva till eder men det har ej blivet af.
Undrar hur det gick med Kaffet och skorna som Gustaf sände er vid Jul. Fick ni betala något när ni fick dem? Om så hur mycket? Jag skulle sända också men så sade Gustaf vänta till vi får veta hur det går denna gång.
Ja nu har vi vinter igen. Här började vintern tidigt och höll på i två månader, rent förfärligt men nu har vi haft fint väder.
Och väl ärdet för jag har mycket arbete i vinter och var ensam till en månad sedan så kom min gamle dräng, väl han är ej gammal han är bara 27 år, men han har varit hos oss i tre år, det är en bra pojk. Gustaf han är i stan nu och knogar med sitt gamla knog, han är nog så frisk nu men det tar nog tid innan han blir fult återställd. Han sade när jag talade vid honom före jul ”att jag har känning av det än”, men han ser ej sjuk ut. Vi hade brev ifrån Canada i höst, de säger att måbro [morbror] Johannes* han är nog så kry för sin ålder, han går och hälsar på sina barn; ja jag tror ej att han trives så godt ni vet John var den bäste till sin Far och nu så är han så långt ifrån sin Far. Måbro har ej sett John sen frå hösten 1912 eller vintern. John reste till California när jag var i Sverige**.
Jag tänkte ej att det var så länge men för ett par veckor sen så började jag räkna och det var 6 år i höst. Ja tiden den går. Ja vi mår godt vår dotter*** hon börjar att språka hon är 22 månader. Ja vill nu sluta med de Käraste hälsningar från oss till eder från eder son Albert.

Anmärkningar:
* Johannes Peter Andersson, f 1840-05-18, morbror till Albert som utvandrade med familj till Kanada 1905-08-12.
** Både Gustav och Albert var på besök i Sverige sommaren 1913.
*** Alice född 1918, gift Malinowski.

Källor

Bäckaby kyrkoarkiv
Annika Ohlinder, Jönköping, som innehar brevet
Helmer Ohlinder, sagesman

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet